- αλλά και στο δάσος όλων σας-
Όσοι περισσότεροι, τόσο αποδοτικότεροι.
Σας χρειαζόμαστε όλους, δεν περισσεύει κανένας μας !
Επικοινωνήστε μαζί μας: filodasikos.messatidas@gmail.com
*** Σας περιμένουμε, είστε απαραίτητοι ***

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας «καινοτομώντας, προτίθεται να μοιράσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στους πρώτους δημότες του, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, 250 πλήρη σετ κομποστοποίησης».
Το κάθε σετ αποτελείται από ένα κάδο κομποστοποίησης 330 lt, ένα κάδο 5 lt για τη συλλογή των απορριμμάτων της κουζίνας και τη μεταφορά τους στον κύριο κάδο, μια φιάλη 1 lt με μικροοργανισμούς και ένζυμα για την επιτάχυνση της ζύμωσης και ένα 12σέλιδο φυλλάδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την παραγωγή οργανικής κομπόστας.
«Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διεργασία που ανακυκλώνει τις οργανικές τροφές και τις μετατρέπει σε φυσικό λίπασμα. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40% - 60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου», επισημαίνει ο δήμος και προσθέτει ότι κάθε δημότης θα έχει τη δυνατότητα να εξελίξει την οικολογική του δράση, κομποστοποιώντας υπολείμματα από λαχανικά, χορταρικά και φρούτα, ξερά φύλλα, κομμένο γκαζόν, στάχτη από το τζάκι, τσόφλια αβγών, κατακάθια του καφέ, φακελάκια του τσαγιού, χαρτιά κουζίνας, πριονίδι, οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.
Ο κάδος κομποστοποίησης έχει πολύ μικρό μέγεθος και μπορεί να τοποθετηθεί στην αυλή, στο μπαλκόνι, στο γκαράζ, στο υπόγειο ακόμη και στην κουζίνα. Διαθέτει ενσωματωμένο φίλτρο αέρα, το οποίο αποτρέπει τις δυσάρεστες οσμές και μέσα σε 2 εβδομάδες τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας μετατρέπονται σε φυσικό οργανικό λίπασμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια των φυτών και των λαχανικών.
| ||||
Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε από την Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τη συμμετοχή 21 επιστημόνων και κράτησε δέκα χρόνια. Διερευνήθηκαν οι περιπτώσεις 13.000 ατόμων σε 13 χώρες (τόσο υγιείς άνθρωποι, όσο και πάσχοντες από δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου), και τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας "International Journal of Epidemiology". Η έρευνα, όμως, δέχτηκε επικρίσεις από τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρηματοδότησαν το 25% του κόστους της.
"Η μελέτη δεν αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να Ελίζαμπεθ Κάρντις,υπεύθυνη της έρευνας. | "Τα αποτελέσματα (σ.σ. της έρευνας) δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος που σχετίζεται με την χρήση των κινητών τηλεφώνων, όμως είναι επίσης πρόωρο να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος", δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο διευθυντής της IARC Κρίστοφερ Γουάιλντ. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, με την ονομασία Interphone, όσοι κάνουν πολύ συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, φαίνεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Οι πιο τακτικοί χρήστες κινητού που μιλάνε συνεχώς από το ίδιο αυτί, εμφανίζονται να έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γλοιώματος και 15% για εμφάνιση μηνιγγιώματος (δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλουΣύμφωβα, όμως, με τους ερευνητές δεν είναι βέβαιη η ύπαρξη σχέσης αιτίου - αιτιατού ανάμεσα στην χρήση κινητού και στην ασθένεια. |
Το παράδοξο είναι ότι στα ευρήματα συγκαταλέγεται το συμπέρασμα ότι γενικά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητό. Οι ερευνητές, λοιπόν, παραδέχτηκαν ότι ορισμένα προβλήματα σχετικά με την μεθοδολογία της μελέτης τους, καθιστούν το εύρημα μη αξιόπιστο.
Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μικρότερη ακτινοβολία, ενώ παράλληλα τα ακουστικά συμβάλλουν στην μείωση της έκθεσης του οργανισμού στην ακτινοβολία.
Σημειώνεται ότι ορισμένοι ειδικοί ήδη αμφισβητούν την αξιοπιστία της έρευνας με το σκεπτικό ότι αντί να παρατηρήσει άμεσα τους χρήστες, τους ζήτησε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πόση χρήση έκαναν του κινητού τους κατά την τελευταία δεκαετία. Μια πολύ ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή έρευνα, που θα καλύψει 250.000 άτομα σε πέντε χώρες της ΕΕ για διάστημα 20-30 ετών και η οποία αναμένεται να δώσει πιο οριστικά συμπεράσματα σε βάθος χρόνου, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα.
χάρτης πρόβλεψης κινδύνου δείτε τον ΕΔΩ http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/160703.gif Οι βασικές παρά...