Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Κλιματική αλλαγή και δήμοι

Η συμμετοχή των πολιτών, των Δήμων και των Κοινοτήτων της Ελλάδας στην «Ώρα της Γης 2010» μπορεί και πρέπει να είναι μόνο η αρχή για τη λήψη μέτρων σε ατομικό ή πολιτικό επίπεδο για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας, τη στροφή σε βιώσιμες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας

Μια από τις παράλληλες δράσεις της εκστρατείας για την «Ώρα της Γης 2010» αφορά την δημιουργία και έκδοση Διακήρυξης «για το βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας».

Η ανάγκη για λήψη μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η επίδειξη πολιτικής βούλησης, η βέλτιστη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η έμφαση σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών αποτελούν τα βασικά περιεχόμενα της διακήρυξης. Η διακήρυξη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ώρας της Γης και θα παρουσιαστεί στα μέσα ενημέρωσης με σχετικό δελτίο τύπου. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός άτυπου δικτύου ενημέρωσης μεταξύ των Δήμων που θα συνυπογράψουν τη διακήρυξη.

Δείτε εδώ την διακήρυξη.


Το πρόβλημα

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα γύρω από την κλιματική αλλαγή: Η αλλαγή του κλίματος συμβαίνει, οι επιπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο ορατές και υπεύθυνες για αυτή την αλλαγή είναι οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδαο, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μπορεί να αυξηθεί έως 6ο C μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C, έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Για να επιτευχθεί αυτό οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 80% έως το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του έτους βάσης 1990. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να προβούν σε μείωση των εκπομπών τους κατά 40% έως το 2020, σε σχέση με το έτος βάσης 1990. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε οι επιπτώσεις για την ανθρωπότητα θα είναι δραματικές. Δείτε εδώ πίνακα με τις επιπτώσεις που θα βιώσει η ανθρωπότητα η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 2oC.

Μετά την Κοπεγχάγη

Πηγαίνοντας στην Κοπεγχάγη, γνωρίζαμε τις δυσκολίες που μας περίμεναν. Ελπίζαμε όμως και παλεύαμε με όλες μας τις δυνάμεις έως την τελευταία στιγμή για τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας μεταξύ των 193 κρατών του ΟΗΕ, μιας συμφωνίας που θα συγκρατούσε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC, μιας συμφωνίας που θα έδινε δικαίωμα στην ελπίδα για τις μελλοντικές γενιές και τον πλανήτη. Αυτή η συμφωνία δεν ήρθε ποτέ. Αντιθέτως, καταλήξαμε σε ένα άνευρο κείμενο μη-συμφωνίας, το οποίο αναφέρεται γενικόλογα και αόριστα στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών, ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2οC, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τι ειρωνεία! Την ίδια στιγμή που «έκλεινε» το κείμενο, το οποίο για τυπικούς και μόνο λόγους ονομάστηκε «συμφωνία της Κοπεγχάγης», ένα άλλο κείμενο είχε προλάβει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Προερχόταν από τον ΟΗΕ και έδειχνε ότι, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν σήμερα αναλάβει οι χώρες, οδηγούμαστε σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3οC.
Παρά το γεγονός ότι οι βιώσιμοι ενεργειακοί πόροι και τεχνολογίες που βρίσκονται σήμερα στη διάθεσή μας είναι επαρκείς για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση, παρά το γεγονός πως η επιστήμη είναι σαφής και ξεκάθαρη, η πολιτική βούληση των ισχυρών του κόσμου «λάμπει» δια της απουσίας της. Όμως στο WWF λέμε ότι η οικονομική κρίση και η διαπάλη γεωστρατηγικών ενδιαφερόντων δεν πρέπει να ανακόψει το δρόμο προς τη σωτηρία του πλανήτη.

Το εύκολο θα ήταν να απογοητευτούμε και να σταματήσουμε τις προσπάθειες μας μετά το «ναυάγιο» της Κοπεγχάγης. Η κοινωνία των πολιτών, όμως, δεν διαθέτει την πολυτέλεια της «αποθάρρυνσης». Παρότι το τοπίο στις διαπραγματεύσεις παραμένει ομιχλώδες, έχουμε ακόμα το δικαίωμα να ελπίζουμε γιατί γνωρίζουμε και συνεχώς αποδεικνύεται ότι η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το περιβάλλον, την οικονομία και την ανθρωπότητα. Έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, μεγάλες ή μικρές, ώστε να καταφέρουμε την μετάβαση της ανθρωπότητας σε ένα καθαρότερο και δικαιότερο αύριο. Έχουμε την υποχρέωση να επιμείνουμε και με την Ώρα της Γης προσθέτουμε ακόμα ένα λιθαράκι στις προσπάθειές μας.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε την μελέτη «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον» όπου περιέχονται προβλέψεις, βάσει επιστημονικών μοντέλων, για την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050. Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης μπορεί να αποδοθεί με λίγες λέξεις: «ανυπόφορες πόλεις, απειλούμενος τουρισμός, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο, εκτός εάν αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο».

Η μικρή μας Ελλάδα δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, όμως η αλλαγή του κλίματος θα μας πλήξει «ασύμμετρα» δυνατά. Οφείλουμε λοιπόν να αναλάβουμε διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να καταφέρουμε την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος. Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών θα βοηθήσει επιπλέον την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, κερδίζοντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Το WWF Ελλάς έχει αποδείξει εξάλλου με την έκθεσή του «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050» ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της και μπει ουσιαστικά στο δρόμο της «πράσινης ανάπτυξης».

Από την πλευρά μας, εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, οφείλουμε να δείξουμε στην Πολιτεία, αλλά και στα άλλα κράτη πως πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών. Πέρσι στην «Ώρα της Γης 2009» στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα προς όλους. Φέτος, στην «Ώρα της Γης 2010» το μήνυμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατό. Ελάτε μαζί μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

  χάρτης πρόβλεψης κινδύνου  δείτε τον ΕΔΩ http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/160703.gif Οι βασικές παρά...