Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης

;Σήμερα στις 13.30 ο Δήμος Μεσσάτιδας θα παραδώσει 5 κάδους κομποστοποίησης σε ισάριθμους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής σε μια πιλοτική -διερευνητική προσπάθεια ορατού αποτελέσματος για το μέλλον, που δεν προβλέπεται "υγειές" σε σχέση με τη μεγάλη συγκέντρωση σκουπιδιών από τα νοικοκυριά της περιοχής μας. Κυρίως δε τους καλοκαιρινούς μήνες που ο όγκος ανά νοικοκυριό αυξάνεται ραγδαία (καρπύζια, φρούτα, λαχανικαά,) Ρίχτε μια ματιά στην προσπάθεια του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας και ας προσπαθήσουμε -ως Δήμος να τους φτάσουμε -αριθμητικά- στη διανομή κάδων, αν δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε !

Στην δωρεάν διανομή 250 κάδων κομποστοποίησης απορριμμάτων προχωρά ο δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας και καλεί τους δημότες του «να μετατρέψουν τα σκουπίδια τους σε πολύτιμη τροφή για τα φυτά τους».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας «καινοτομώντας, προτίθεται να μοιράσει πιλοτικά σε πρώτη φάση στους πρώτους δημότες του, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, 250 πλήρη σετ κομποστοποίησης».

Το κάθε σετ αποτελείται από ένα κάδο κομποστοποίησης 330 lt, ένα κάδο 5 lt για τη συλλογή των απορριμμάτων της κουζίνας και τη μεταφορά τους στον κύριο κάδο, μια φιάλη 1 lt με μικροοργανισμούς και ένζυμα για την επιτάχυνση της ζύμωσης και ένα 12σέλιδο φυλλάδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την παραγωγή οργανικής κομπόστας.

«Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διεργασία που ανακυκλώνει τις οργανικές τροφές και τις μετατρέπει σε φυσικό λίπασμα. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40% - 60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου», επισημαίνει ο δήμος και προσθέτει ότι κάθε δημότης θα έχει τη δυνατότητα να εξελίξει την οικολογική του δράση, κομποστοποιώντας υπολείμματα από λαχανικά, χορταρικά και φρούτα, ξερά φύλλα, κομμένο γκαζόν, στάχτη από το τζάκι, τσόφλια αβγών, κατακάθια του καφέ, φακελάκια του τσαγιού, χαρτιά κουζίνας, πριονίδι, οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.

Ο κάδος κομποστοποίησης έχει πολύ μικρό μέγεθος και μπορεί να τοποθετηθεί στην αυλή, στο μπαλκόνι, στο γκαράζ, στο υπόγειο ακόμη και στην κουζίνα. Διαθέτει ενσωματωμένο φίλτρο αέρα, το οποίο αποτρέπει τις δυσάρεστες οσμές και μέσα σε 2 εβδομάδες τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας μετατρέπονται σε φυσικό οργανικό λίπασμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια των φυτών και των λαχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

  χάρτης πρόβλεψης κινδύνου  δείτε τον ΕΔΩ http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/160703.gif Οι βασικές παρά...