Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Διακοπή Καπνίσματος | Μάθε όσα θα σε βοηθήσουν

Διακοπή Καπνίσματος | Μάθε όσα θα σε βοηθήσουν



1.jpg


Τελευταία Eνημέρωση:1/6/2018
Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές εταιρείες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση.
Η συνήθεια του καπνίσματος έχει κατηγορηθεί για:
μεγάλο οικονομικό βάρος για τον πλανήτη: κάθε χρόνο κοστίζει στα άτομα και στις κυβερνήσεις τρισεκ. δολάρια (1,250 τρισεκ. ευρώ) σε δαπάνες υγείας και σε απώλεια παραγωγικότητας
βλάβη του περιβάλλοντος: Τα υπολείμματα των τσιγάρων (σ.σ. οι γόπες) αποτελούν τον πιο διαδεδομένο είδος απορρίμματος στον κόσμο και «περιλαμβάνουν πληθώρα τοξικών χημικών προϊόντων  που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, περιλαμβανομένων και καρκινογόνων ουσιών».
Αλλά η σημαντικότερη συνέπεια αυτής της επιβλαβούς συνήθειας είναι εκείνη στην υγεία. Το κάπνισμα σχετίζεται θετικά με διάφορα προβλήματα υγείας όπως την Εμφάνιση πεπτικού έλκους, Ορμονολογικές διαταραχές / διαταραχές στην έμμηνο ρύση, Υπογεννητικότητα, παθήσεις στοματικής κοιλότητας, εξασθένηση του ανοσοποιητικού, πρόορη κυτταρική γήρανση «..» και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Τα κυριότερα όμως νοσήματα των οποίων το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα αλλά και τη θνησιμότητα απ’ αυτά είναι:
Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)
Καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.)
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά)
Η χρήση καπνού είναι η δεύτερη κύρια αιτία καρδαγγειακών παθήσεων μετά από την υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Παθητικό Κάπνισμα
Παθητικός καπνιστής γίνεσαι χωρίς να το θέλεις όταν αναπνεέις τον καπνό καποιου που καπνίζει δίπλα σου, δυστυχώς παθητικούς καπνιστές μας κάνουν οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι χωρίς να κατανοούν απόλυτα τις συνέπειες. Μόλις την τελευταία πενταετία είδαν το φως της δημοσιότητας εμπεριστατωμένες έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό με το ενεργητικό, επομένως όλες οι επιπλοκές στην υγεία του ενεργιτικού καπνιστή (βλ. παραπάνω) θα βαρύνουν  και όποιον είναι γύρο του.
 Λογικά όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να κάνουν αυτούς που καπνίζουν να το ξανασκεφτούν! Πόσο εύκολο όμως είναι να διακόψει κανείς το κάπνισμα ενώ έχει εθιστεί σ΄αυτό; Ίσως οι συμβουλές διακοπής καπνίσματος που ακολουθούν να τους δώσουν το απαραίτητο κίνητρο:
Πάρτε το απόφαση
Σκέψου ποιοί είναι οι λόγοι που σε κάνουν να θες να κόψεις το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σου επιλογή, όχι επιβολή του καρδιολόγου / παθολόγου. Να έχεις σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σου στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως η θέληση και η αποφασιστικότητα του καπνιστή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διακοπή του καπνίσματος.
Προετοιμαστείτε
Ορίστε μια σύντομη ημερομηνία για να ξεκινήσετε. Μέχρι αυτή η ημερομηνία να πλησιάσει προσπαθήστε να ελατώσετε τα ημερίσια τσιγάρα και απαλλαγείτε από όλα τα τσιγάρα, τα τασάκια και τους αναπτήρες στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στο χώρο εργασίας. Μην επιτρέπετε σε άλλους να καπνίζουν στο σπίτι.
Λάβετε Υποστήριξη & Ενθάρρυνση
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε αν έχετε βοήθεια. Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη με πολλούς τρόπους: Πείτε σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους ότι πρόκειται να το κόψετε και ότι έχετε ανάγκη την υποστήριξή τους, ζητήστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας ή να αφήνουν τσιγάρα σε... κοινή θέα ή πείστε κάποιο κοντινό σας άτομο να ξεκινήσετε τη διακοπή του καπνίσματος μαζί. Παράλληλα, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή και ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου επαγγελματία υγείας (γιατρού, φαρμακοποιού, ψυχολόγου).
Αναπτύξτε νέες Ικανότητες & Συμπεριφορές
Προσπαθήστε να αποσπάσετε τον εαυτό σας από την ανάγκη να καπνίσετε. Μιλήστε με κάποιον, πηγαίνετε για έναν περίπατο ή απασχοληθείτε με κάποιο έργο. Όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια να το κόψετε, αλλάξτε κάποιες καθημερινές σας συνήθειες. Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική διαδρομή για να πάτε στη δουλειά σας. Πιείτε τσάι αντί για καφέ. Πάρτε πρωινό σε διαφορετικό μέρος. Κάντε κάτι για να μειώσετε το στρες. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, δοκιμάστε τη σωματική άσκηση ή διαβάστε ένα βιβλίο.
Επισκεφθείτε κάποιο από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
3.jpgΘα εξετάσουν την περίπτωσή σας κι ενδεχομένως να σας δώσουν κάποια θεραπεία που να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα και να μειώσει την ανάγκη σας για τσιγάρο. (τηλ.: 1142 για ραντεβού με δημόσια ιατρεία διακοπής καπνίσματος)
Επιλέξτε την ανταμοιβή σας
Εκτός από τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, ένα πλεονέκτημα της διακοπής του τσιγάρου είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε. Ανταμείψτε τον εαυτό σας ξοδεύοντας μέρος αυτών των χρημάτων σε κάτι που σας ευχαριστεί.
Καταναλώστε Φρούτα & Λαχανικά
Μην προσπαθήσετε να κάνετε δίαιτα ενώ διακόπτετε το τσιγάρο. Αντίθετα, εστιάστε στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, όπως και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Έρευνες, υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες τροφές κάνουν δυσάρεστη τη γεύση του τσιγάρου. Αυτό σας δίνει ένα πλεονέκτημα στην ανάγκη για τσιγάρο, ενώ παρέχει και θρεπτικές ουσίες που πολεμούν νόσους
Ετοιμαστείτε για Υποτροπή σε δύσκολες καταστάσεις
Οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Προσπαθείστε να σκέφτεστε πως οι κρίσεις επιτακτικής ανάγκης τσιγάρου διαρκούν μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Μην απελπίζεστε αν το ξαναρχίσετε. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι περισσότεροι προσπαθούν πολλές φορές πριν τα καταφέρουν. 
Τα άλλοθι για να συνεχίσει κάποιος το κάπνισμα είναι πολλά και αξίζουν την κατανόηση και το σεβασμό μας, αλλά και τον αντίλογό μας γιατί η αλήθεια χρειάζεται υπεράσπιση και τόλμη. 


Όλοι οι πρώην καπνιστές γνωρίζουν τι περνούν οι καπνιστές προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι περισσότεροι καπνιστές προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και αποτυγχάνουν, τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να το κόψει;
Γιατί είναι δύσκολο;
Δεν είναι τόσο ο ψυχολογικός παράγοντας, όσο είναι ο εθισμός στη νικοτίνη και ως ένα εθιστικό ναρκωτικό, απαιτεί την ίδια προσοχή. Παρ' ολ' αυτά για νομικούς λόγους συχνά υποτιμάται η δράση του.
Η νικοτίνη είναι ένα ναρκωτικό που βρίσκεται μέσα στον καπνό. Καθώς εισπνέει κανείς νικοτίνη, γεμίζει το σώμα με χημικά που μπερδεύουν τα «μηνύματα» που ανταλλάσσουν τα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αίσθημα ευφορίας. Αυτό το συναίσθημα προσπαθεί να επαναλάβει το σώμα και έτσι, ξεκινάει η διαδικασία του εθισμού. Καθώς συνεχίζει κάποιος το κάπνισμα, το σώμα αποκτά ανοσία με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ανάγκη για τσιγάρο.
Η επίδραση της νικοτίνης κρατάει μόνο μερικές ώρες αλλά η ανάγκη για αναπλήρωση συνεχίζεται και εκεί ξεκινά η εξάρτηση. Από εκεί και έπειτα, κάθε προσπάθεια για διακοπή δημιουργεί στερητικό σύνδρομο.
Μερικά από τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης είναι:
  • Άγχος και στρες
  • Κατάθλιψη
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αύξηση της όρεξης και του αισθήματος πείνας
  • Πονοκεφάλους και αϋπνία
Αν θέλει κανείς να διακόψει το κάπνισμα είναι σημαντικό να βρει τον τρόπο να μειώσει την ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνει με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφύγει τα συμπτώματα στέρησης. Στην πραγματικότητα, είναι η ίδια διαδικασία που ακολουθεί κανείς για να διαχειριστεί την ποσότητα φαγητού ή το πόσο γυμνάζεται.
Εάν ψάχνετε τρόπο για να κόψετε το κάπνισμα και είστε σίγουροι, ακολουθήστε τα παρακάτω τρία βήματα:
Βήμα 1- Να έχετε σοβαρό λόγο που το αποφασίζετε
Εάν κάποιος δεν έχει αρκετά ισχυρό κίνητρο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία όλη τη διαδικασία της διακοπής καπνίσματος. Η παραμικρή απογοήτευση και αναποδιά θα τους οδηγήσει να ανάψουν και πάλι τσιγάρο.
Βήμα 2- Δεν χρειάζεται βιασύνη
Όλοι θέλουν να γίνουν γρήγορα οι αλλαγές στη ζωή τους. Βάζοντας κανείς μία ημερομηνία επίτευξης του στόχου τους που δεν είναι ρεαλιστική, θα του δημιουργήσει επιπλέον πίεση, σε μία ήδη αγχωμένη περίοδο. Είναι σημαντικό να θέσετε έναν στόχο που είναι ρεαλιστικός και να θυμάστε συνεχώς ότι μακροπρόθεσμα η ζωή σας θα είναι καλύτερη. Εάν κάποιος είναι καπνιστής για 20 χρόνια, πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι η διακοπή του θα πάρει περισσότερο από μερικές μέρες.
Βήμα 3- Βοηθήστε την διαδικασία μέσα από κάποιο υποκατάστατο
Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν επειδή φοβούνται την αλλαγή. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε μια και καλή από αυτή την κακή συνήθεια, προσπαθήστε να εντάξετε μία εναλλακτική συνήθεια στην καθημερινότητά σας. Αποφύγετε τα αυτοκόλλητα ή άλλα υποκατάστατα νικοτίνης και προτιμήστε την κατανάλωση χυμών, αλλαγή στη δίαιτά σας ή ξεκινήστε τη γυμναστική.
Εν κατακλείδι, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι όση περισσότερη σκέψη και ενέργειες κάνετε για να το καταφέρετε, τόσο πιθανότερο είναι και να πετύχετε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο Why Do We Find It Hard to Stop Smoking? - How to Stop Smoking in Three Simple Steps που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

  χάρτης πρόβλεψης κινδύνου  δείτε τον ΕΔΩ http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/160703.gif Οι βασικές παρά...